• Front Page
  • Front Page
  • Front Page

Naturen regerar i KC Wallbergs matrike!

FRÅN FJÄLL OCH skogsland, från åkermark och havs­­­band - KC hämtar sina råvaror från de miljöer där de trivts bäst. Varsamt tar han dem till vara och förvaltar gärna våra äldre matlagningstraditioner samtidigt som han förnyar smakerna och skapar helt nya rätter. KC botaniserar med öppna sinnen bland vilt och odlat, växter och djur.

Som kock förordar KC Wallberg enkelhet baserat på gedigen kunskap vilket gör honom särskilt lämpad att skriva en kokbok både för den mindre erfarne och för den professionelle kocken. Den oerfarne får ny kunskap, den mer erfarne inspireras av de enkla men uppfinningsrika recepten.

KC Wallberg vill inspirera till reflektion och hel­hetssyn när det gäller matlagning:

»Vi har ett kunskapsarv kring råvaror, års­tidernas variation och odlingslandskapets förutsättningar till unika produkter. Tar vi in den kunskapen blir vår matlagning både omväxlande och hänsynsfull för miljön och hälsan.«

Mitt matrike är en personlig kokbok som har vuxit fram under närmare tio år. Läsaren får följa med till platser som författaren särskilt uppskattar, nära djur- och växtliv i hela Sverige. Boken innehåller ett sjuttiotal recept, många av dem favoriter från Restauration Gubbhyllan på Skansen, och mängder av smarta kocktips. Per Erik Berglund har fotograferat.

KC Wallberg har samtidigt varit verksam som kock, både i Sverige och USA, gästspelat vid internationella event och medverkat i tv-produktioner, lett utbildningar, föreläst och samarbetat med Karolinska Institutet. Sedan 2008 är han traktör på Restauration Gubbhyllan på Skansen.

Per Erik Berglund är bland annat Svenska Kocklandslagets fotograf och flera av de kokböcker som han medverkat i har vunnit Gourmand World Cookbook Awards.

Mitt matrike ges även ut i engelsk översättning under titeln My Culinary Kingdom.

I oktober 2013 gav Måltidsakademien »Mitt Matrike« utmärkelsen »Årets Måltidslitteratur 2013«.

FAKTA

Titel: Mitt matrike
Författare: KC Wallberg    
Foto: Per Erik Berglund
Form: Urban Gyllström
ISBN: 978-91-981105-0-0 (svenska utgåvan) / 978-91-981105-1-7 (engelska utgåvan)
Antal sidor: 170
Format: 225 x 270 mm, hårda pärmar
Utkom: den 15 augusti 2013